Frans Arnold & Anna Catharina

Frans Arnold Adriaan Johannes Philip, markies en heer van Hoensbroek (1696-1759), werd geboren in Schloss Haag in Geldern (Duitsland) op 31 mei 1696. Hij reisde veel door Europa voor zowel zijn opleiding als politieke ambitie. Hij trouwde in 1720 met Anna Catharina Rijksgravin van Schönborn en samen kregen ze niet minder dan 24 (!) kinderen. Ze bewoonden Kasteel Hoensbroek

Slepende erfeniskwestie

Door uitgekiende huwelijkspolitiek vond hij een uitstekende huwelijkspartner in gravin Anna Catharina Sophia, Rijksgravin von Schönborn. Zij trouwden op 3 november 1720 en kregen samen vierentwintig kinderen. Met kasteel Hillenraad en kasteel Bleijenbeek breidden ze hun eigendommen uit. Veel geld en energie gingen verloren aan een lang slepende erfeniskwestie uit de zeventiende eeuw. Het was een aanslag op het familiekapitaal en het begin van de achteruitgang qua macht en rijkdom. Anna Catharina wordt ook wel de Blauwe Dame van Kasteel Hoensbroek genoemd.

Een blauwe dame in een groene kamer

Anna Catharina, ook wel de blauwe dame van de Groene Kamer genoemd. Anna Catharina Rijksgravin van Schönborn trouwde in 1720 met markies Frans Arnold van Hoensbroek en samen kregen ze niet minder dan 24 (!) kinderen. Ze bewoonden Kasteel Hoensbroek en de Groene kamer werd haar slaapdomein, geheel in Régence-stijl ingericht met een hemelbed met groene gordijnen. Haar portret hangt op de schouw.

Niet al haar 24 kinderen overleefden de bevalling, enkelen stierven in het kraambed of overleden op jonge leeftijd. Volgens de familie stamboom zijn er 6 kinderen nooit volwassen geworden. De voorzieningen op gebied van hygiëne en gezondheidszorg waren totaal niet vergelijkbaar met die van ons vandaag de dag. Het zal menigeen hebben geboeid dat ook bij de adel hoge kindersterfte voorkwam en zo is wellicht het mysterieuze verhaal over haar ontstaan.

Een bijzondere legende

Anna Catharina Rijksgravin van Schönborn, ook wel de blauwe dame genoemd, kreeg niet minder dan 24 (!) kinderen. Ze bewoonde Kasteel Hoensbroek en de Groene kamer werd haar slaapdomein. Er doet een legende over haar de ronde....

Kom ook iets te weten over andere kasteelbewoners

Bertus Aafjes

Een belangrijke kasteelbewoner was de bekende Nederlandse dichter-schrijver Bertus Aafjes. Hij werd door bemiddeling van de president-directeur de heer Groothoff van de Staatsmijnen kasteelbewoner.

Lees meer over deze dichter
Back to top