Lotharius Frans & Sophia

Lotharius Franciscus Wilhelmus Henricus Hyacintus Victor werd geboren op 23 december 1722 in kasteel Hoensbroek. Hij huwde in 1762 Sophia Charlotta Maria Anna Catharina Walburgis Eva, rijksgravin van der Leyen en tot Hohengeroldsegg (1734-1807).

Niet kordaat genoeg

Als oudste levende zoon werd hij aangewezen tot erfgenaam van Frans Arnold en Anna Catharina. Het was een zware opgave om het verminderde kapitaal bij elkaar te houden en te delen met zijn broers en zussen. Zijn vrouw Sophia zag het met lede ogen aan, zij vond haar man niet kordaat genoeg. Na 1780 huurde de markiezin een huis in Venlo en ging er wonen. De meeste brieven die zij naar haar man verstuurde, betreffen het kapitale beheer van de Hoensbroekse goederen. Deze brieven waren niet altijd even vriendelijk . Het waren roerige tijden op financieel en politiek gebied. Als gevolg van de Franse Revolutie werd Lotharius gedwongen in 1794 zijn grafelijke titel op te geven, evenals diverse politieke posities.

Einde aan bewoning door graven

In september 1796 overleed Lotharius Frans in Hoensbroek. Met zijn dood kwam er een einde aan de bewoning van het kasteel door de grafelijke familie. Na zijn dood werden alle roerende zaken opgeslagen in de Donjon en in fases naar Schloss Haag gereden. Er brak een lange periode van leegstand aan. Onderhoud werd mondjesmaat verricht. Deze leegstand zou duren tot de verkoop van het kasteel in 1927.

Sophia Charlotte

Was Rijksgravin van der Leyen en tot Hohengeroldsegg (1734-1807) en trouwde in 1762 met Lotharius Franciscus Wilhelmus Henricus Hyacintus Victor. Zij waren de laatste vaste bewoners van Kasteel Hoensbroek. Wie denkt dat een bezoekje aan de kapper of de schoonheidssalon typisch iets is van onze tijd heeft het mis! Ook de grafelijke familie van Hoensbroek werd in de 18e eeuw geplamuurd, gepolijst en geknipt door de beste kappers. Hoe is het mogelijk dat bijvoorbeeld Sophia Charlotte er zo prachtig en mooi opgemaakt uitzag? Op het portret in ons kasteel is haar kapsel oogverblindend in model en haar gezicht heeft een prachtige bleke teint. Deze blanke teint was dé grootste trend voor adellijke dames in de 18e eeuw.

 

Kom ook iets te weten over andere kasteelbewoners

Bertus Aafjes

Een belangrijke kasteelbewoner was de bekende Nederlandse dichter-schrijver Bertus Aafjes. Hij werd door bemiddeling van de president-directeur de heer Groothoff van de Staatsmijnen kasteelbewoner.

Lees meer over deze dichter
Back to top