De collectie

Het allermooiste kasteel van Nederland zelf vormt natuurlijk het topstuk, maar het is ook nog eens gevuld met waardevolle collectiestukken die ons veel vertellen over het vroegere kasteelleven: van adellijke portretten tot vlijmscherpe hellebaarden.

Enkele bijzondere items uit de collectie

Adellijke portretten

Een geschilderd portret was in adellijke kringen in de zeventiende en achttiende eeuw een vanzelfsprekendheid. Elke edelman of -vrouw werd minstens één keer in zijn leven in verf vereeuwigd.

Lees meer

De coupe van Sophia Charlotte

Denkt je dat een bezoekje aan de kapper of de schoonheidssalon typisch iets is van onze tijd? Dan heb je het mis! Ook de grafelijke familie van Hoensbroek werd in de achttiende eeuw geplamuurd, gepolijst en geknipt door de beste kappers.

Lees meer

De familie Hoen-kamer

Alsof ze nooit zijn weggeweest. Op den groten toren is ingericht met het verhaal van de oorspronkelijke bewoners van het kasteel. De presentatie neemt je mee terug in de tijd, naar 1388. Toen nam de eerste heer van Hoensbroeck zijn intrek in het kasteel.

Lees meer

Grape

Een grape is een laatmiddeleeuwse kookpot van aardewerk, koper of brons, voorzien van drie pootjes en twee oren. Een evolutie van de bolronde kookpot.

Lees meer

Een kasteel vol verhalen!

Elk kasteel kent zijn eigen sagen en legendes. Zo ook Kasteel Hoensbroek! Het zijn verhalen die meestal mondeling zijn overgeleverd, hier en daar aangedikt tot een meer fantasievolle versie. De historische correctheid is vaak ver te zoeken.

Plis de Watteau

Na een lange regeerperiode van Lodewijk XIV veranderde de levenswijze: alles werd speelser en lichter. In de architectuur sprak men van Rococo of Régence, soms ook van laatbarok of Lodewijk XV-stijl.

Lees meer

Torenuurwerk

In 1998 werd een vergeten voorwerp gevonden op de zolders van Kasteel Hoensbroek. Deze bonk roest was medio jaren tachtig aangetroffen in de torenkap van de achttiende-eeuwse toren van het kasteel tijdens restauratiewerkzaamheden.

Lees meer over dit bijzondere uurwerk

Trippen

In de zeventiende-eeuwse keuken tref je op de vloer voor de haard een paar trippen. Dit zijn een soort klompjes van hout met een leren bandje over de wreef. Het personeel moest met schoen en al in de trippen stappen en vuil werk doen. Het is eigenlijk de middeleeuwse variant van onze rubberen laars.

Lees meer over dit collectiestuk

Herkomstonderzoek NK collectie

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd door het naziregime op grote schaal kunstvoorwerpen geroofd, voor een belangrijk deel afkomstig van Joodse eigenaren. Duizenden andere kunstvoorwerpen moesten onder dwang of voor een te lage prijs worden verkocht.

Lees meer

Kom nog meer te weten over het kasteel

Back to top