Trippen

In de zeventiende-eeuwse keuken tref je op de vloer voor de haard een paar trippen. Dit zijn een soort klompjes van hout met een leren bandje over de wreef. Het personeel moest met schoen en al in de trippen stappen en vuil werk doen. Het is eigenlijk de middeleeuwse variant van onze rubberen laars. Sommige mensen droegen een soort leren slobkousen met houten trippen. Omdat deze houten slippers een hoge zool en hak hadden, droeg men trippen vaak in regen- of sneeuwtijd. Ook droeg men leren schoenen met ijzeren hakken. Ook adellijke lieden droegen houten onderschoenen.

Snavelschoenen

Na 1200 verschenen er schoenen met lange spitse neuzen, tootschoenen, ook wel snavelschoenen genoemd. Ze leken op het model schoenen uit Mesopotamië. Het was waarschijnlijk een ridder op Kruistocht die dit idee mee naar huis bracht. De punt van de schoen was in sommige modellen zo overdreven lang, dat hij met een kettinkje op kniehoogte moest worden vastgemaakt aan het been. De punt werd helemaal opgevuld. Hoe belangrijker iemand was en hoe minder hij hoefde te werken, hoe langer de punt was. Het werd een statussymbool voor ridders en rijke burgers.

Houten onderschoen

De punten waren wel kwetsbaar als men ermee over ongeplaveide straten liep. Het materiaal, zacht leer of fluweel, was niet zo sterk. De middeleeuwse schoenmakers maakten daarom een houten onderschoen die met een leren riempje om de snavelschoen werd gebonden. Deze onderschoenen noemde men trippen. Er bestaat tegenwoordig een schoenmerk Trippen waarvan de leest is geïnspireerd op de historische variant.

Bewonder nog meer van de collectie

De familie Hoen-kamer

Alsof ze nooit zijn weggeweest. Op den groten toren is ingericht met het verhaal van de oorspronkelijke bewoners van het kasteel. De presentatie neemt je mee terug in de tijd, naar 1388. Toen nam de eerste heer van Hoensbroeck zijn intrek in het kasteel.

Lees meer

De coupe van Sophia Charlotte

Denkt je dat een bezoekje aan de kapper of de schoonheidssalon typisch iets is van onze tijd? Dan heb je het mis! Ook de grafelijke familie van Hoensbroek werd in de achttiende eeuw geplamuurd, gepolijst en geknipt door de beste kappers.

Lees meer
Back to top