Kasteel Hoensbroek staat open voor vragen van hogescholen en universiteiten om onze kennis over erfgoed te delen. We krijgen geregeld bezoek van Pabo’s met vragen over Educatie. Over hoe we dat in Kasteel Hoensbroek hebben opgezet. Maar ook van universiteiten. Zij hebben vooral interesse in de thema’s: erfgoed beheer, behoud en marketing.

Hier vind je alle informatie over de programma’s.

Bezoek studenten van de Radboud Universiteit, Algemene Cultuurwetenschappen: Heritage Culture

Zo bezocht een groep van 20 studenten Kasteel Hoensbroek. De docent wilde zijn studenten laten kennismaken met de manier waarop we omgaan met belangen en taken die met erfgoed samenhangen. Denk daarbij aan restauratie en bewaring voor het nageslacht, museumfuncties, educatie, ontspanning, beheer van omliggende natuur en promotie. Maar ook hoe deze met elkaar kunnen conflicteren. Welke keuzes maken we? Welke oplossingen vinden we?

Programma

Voor deze studenten is een speciaal programma samengesteld:

 • Castle and Collection since 1796
 • Preservation, maintanance, housekeeping, restauration
 • Modern tools, necessities, accessibility
 • Events, visitors, schools, weddings
 • Presentation, history, choices, museum

Belangrijke meerwaarde

Er werden tijdens de presentaties regelmatig vragen gesteld. Diverse dilemma’s kwamen aan de orde, zoals slijtage van het gebouw en vervangen van onderdelen. Maar ook hoe we onder meer omgaan met natte paraplu’s, kinderwagens, stroomvoorziening, teveel water in de gracht, toegankelijkheid en schoonmaak. Daarnaast is ook meegedacht over hoe we het Bokkenrijders-verhaal kunnen gaan presenteren, welke doelgroepen we kunnen benaderen etc.

Onze conservator kreeg achteraf een bedankje: “Voor onze studenten was dit een zeer leerzame ervaring. Het heeft hen toegelaten hun kennis weerspiegeld te zien in de praktijk en hen ook uitgedaagd om na te denken over de problemen en dilemma’s die samenhangen met erfgoedwerking. Daar is trouwens ook nog uitgebreid over nagepraat in een seminarie-bijeenkomst achteraf, waarin de studenten werd gevraagd om het bezoek te toetsen aan wat ze in de cursus hadden geleerd. Daar werd opnieuw duidelijk hoe zinvol de studenten het bezoek hadden ervaren, en dat ze er bijzonder veel uit hebben geleerd. Dit bezoek heeft een belangrijke meerwaarde toegevoegd aan dit onderdeel van onze opleiding en wij zijn ontzettend blij en tevreden dat u de moeite en de tijd hebt willen nemen om onze studenten mee te nemen achter de schermen van kasteel Hoensbroek.”  Hoe leuk om te horen, daar doen we het uiteraard voor!

Reserveren

Neem contact op met de afdeling reserveringen van maandag t/m vrijdag tussen 10.00-17.00 uur.
Telefoonnummer: 045-5605283. E-mailen kan ook: reserveringen@kasteelhoensbroek.nl
Vermeld in de e-mail of per telefoon:

 • De contact- en adresgegevens van de onderwijsinstelling
 • Contactpersoon plus telefoonnummer voor eventuele vragen
 • Het aantal studenten en het aantal begeleiders
 • Het gewenste programma
 • Datum en tijdstip van het bezoek
 • Eventuele speciale wensen

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Bezoek site

Thermenmuseum Heerlen

Romeins kruispunt van wegen en werelden.

Bezoek site

Streekarchief Rijckheyt Heerlen

Sterk in de toekomst van het verleden.

Bezoek site