In samenwerking met de riddergroep ‘Ridders te Paard’ organiseert Kasteel Hoensbroek een week lang educatieve activiteiten voor basisscholen in het kader van de Middeleeuwen. De activiteiten vinden plaats op de weide bij Kasteel Hoensbroek. Hiervoor zijn we op zoek naar enthousiaste schoolklassen! Dus ben je op zoek naar een educatief, leuk en bijzonder evenement? Kom met je klas naar Kasteel Hoensbroek en we bezorgen jullie een onvergetelijke dag!

Ridders op School

Met het unieke lesconcept Ridders op School beleven de leerlingen de Middeleeuwen van heel dichtbij. Tijdens een toernooidag worden de kinderen ingedeeld bij de Witte of Rode Ridder. Daarna doen alle kinderen mee aan het Middeleeuws Vaardigheden Circuit, waarbij ze in groepjes van tien onder andere leren boogschieten, zwaardvechten en ringsteken. Maar de leerlingen krijgen ook ‘les’ in wapenleer, waarbij ze leren over wapens en ze ook mogen voelen.

Trompetgeschal

Het is tijd voor het Riddergevecht tussen Rode Roderick en Witte Wilhelm. De kinderen moedigen hun kampioenen aan zo hard ze kunnen: er staat tenslotte veel op het spel! Er is een schildknaap- en een jonkvrouwverkiezing onder de leerlingen. Daarna gaat het toernooi beginnen. De ridders pakken hun zwaarden en gaan de strijd met elkaar aan.

Lespakket

Voorafgaand aan de toernooidag ontvang je een lespakket van Ridders op School en Kasteel Hoensbroek. Hierin vind je een lesbrief en diverse opdrachten per groep (groep 1 tot en met 8) ter voorbereiding op de grote dag. De opdrachten zijn niet verplicht, maar het is wel erg leuk om zo met de klassen in Middeleeuwse stemming te komen.

Dagindeling

08.30 – 09.30 uur: instructie aan de hulpouders
10.00 – 12.00 uur: circuit
12.00 – 13.00 uur: pauze
13.00 – 13.15 uur: aanbieden cadeaus aan de ridders
13.15 – 14.00 uur:  schildknapen- en jonkvrouwen verkiezing
14.00 – 14.30 uur: riddertoernooi
14.30 – 14.45 uur: groepsfoto

Algemene informatie

  • Ridders op School is geschikt voor iedere basisschool in Nederland en België (openbaar, Montessori, Jenaplan) en in aangepaste vorm ook zeer geschikt voor het Speciaal Onderwijs.
  • Het programma is bedoeld voor leerlingen van groep 1 tot en met 8.
  • Een toernooidag is geschikt voor maximaal 800 leerlingen. Heeft u school meer leerlingen? Dan maken we een programma speciaal voor uw school.
  • Ridders op School en Kasteel Hoensbroek leveren alle materialen aan, tenzij anders genoemd in de offerte en de checklist.
  • Een Riddertoernooi kan alleen plaatsvinden wanneer er voldoende vrijwilligers/ouders aanwezig zijn. Houd rekening met één ouder per vijf leerlingen, plus een aantal extra ouders die een handje kunnen helpen met algemene zaken zoals bijvoorbeeld het opbouwen van het circuit.
  • Tijdens de toernooidag werken wij met vijf ervaren acteurs en, indien er een grasveld beschikbaar is, met twee toernooipaarden. Onze acteurs hebben inmiddels 10 jaar ervaring met het organiseren van schoolevenementen en ruim 20 jaar ervaring met het ontwikkelen van riddertoernooien.

Praktische informatie

  • Er is nog geen definitieve week vastgesteld. Wij kijken op basis van de animo van verschillende scholen/ klassen wanneer deze week het beste kan plaatsvinden. De beoogde periode is de periode vlak voor of na de meivakantie. Heb je interesse? Geef dan ook aan welke weken de voorkeur hebben.
  • Reken op ongeveer  € 5,00  per leerling.
  • Per dag is er ruimte voor 800 leerlingen. Wij organiseren deze toernooidag vier dagen aaneensluitend. Het is dus mogelijk om met de hele school mee te doen of een aantal klassen. Iedere klas heeft dus een volledige dag op Kasteel Hoensbroek.
  • Interesse of vragen? Neem contact op met onze educatief medewerkster Jody Martens via martens@historischgoud.nl

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Bezoek site

Thermenmuseum Heerlen

Romeins kruispunt van wegen en werelden.

Bezoek site

Streekarchief Rijckheyt Heerlen

Sterk in de toekomst van het verleden.

Bezoek site

© Historisch Goud – Privacy PolicyDisclaimer