Educatief aanbod voor voortgezet onderwijs

ERVAAR, LEER, PROEF, INSPIREER, RUIK, BELEEF, VOEL, ONTDEK GESCHIEDENIS

Leerlingen ervaren erfgoed het best door het erfgoed ook echt te bezoeken. De betrokkenheid en de verbondenheid van de leerling met zijn omgeving wordt hierdoor  groter. Het laat zien dat het iets met henzelf te maken heeft. Erfgoededucatie levert meer op dan alleen kennis en vaardigheden binnen de geschiedenisles. Het koppelt taal, burgerschapsvorming, historische en geografische vaardigheden. Maak kennis met het educatief aanbod van Kasteel Hoensbroek en laat je inspireren!

Onvergetelijke reis door de geschiedenis van Kasteel Hoensbroek

Maak een reis door de tijd: van Middeleeuwen, via de Renaissance naar de Barok. Maak kennis met de bewoners. Leer over ambacht en symboliek, kleur en kleding, vilten en schrijven met ganzenveer. Aan de hand van verschillende workshops worden leerlingen meegenomen naar een onvergetelijke reis door de geschiedenis van kasteel Hoensbroek. Hieronder een overzicht van de workshops:

Je eigen verzegelde oorkonde

Dagelijks sturen wij elkaar sms-jes en app-jes. Belangrijke informatie wordt via de digitale snelweg verstuurd en opgeslagen in onze bestanden op de p.c.

Hoe ging dit vele honderden jaren geleden? Om het antwoord te vinden gaan we allereerst op zoek in de vele kamers van kasteel Hoensbroek naar een oorkonde van wel 600 jaar oud, gemaakt van perkament. Wat is dit voor oorkonde? Waren oorkondes destijds belangrijk? Weet jij waar perkament van gemaakt werd?

Papierrestaurator en docente Saskia Hendriks (docentenopleiding Kunstacademie Maastricht) vertelt je wetenswaardigheden over het fenomeen oorkondes en het restaureren hiervan.

We gaan zelf aan de slag met het ontwerpen van een eigen oorkonde met prachtige letters en versieringen. Eeuwenoude oorkondes zijn je voorbeeld. Welk belangrijk nieuwtje komt op jouw oorkonde? Misschien een heimelijke liefde… Of een boodschap aan jezelf?

Je schrijft met een ganzenveer en inkt en decoreert met kleur naar wens. De kleuren zijn gebaseerd op het authentieke kleurenpalet uit de Middeleeuwen. De oorkonde verzegel je met een zelf gegoten zegel van was.

Geschikt voor: onderbouw (vmbo/havo/vwo)
Duur: 2 uur.
Kosten: € 5 per leerling.

Ontwerp je eigen Middeleeuwse kleding

We gebruiken tegenwoordig knopen, drukkers, ritssluitingen, klittenband om stoffen aan elkaar te bevestigen. Zo creëren we onze kleding. In de Middeleeuwen hadden mensen deze snufjes niet voorhanden. Hoe losten zij dit op? Welke kleding werd gedragen in de Middeleeuwen?

We gaan samen op zoek naar de verschillende kledingstijlen in kasteel Hoensbroek. Laat je inspireren! Daarna maken we aan de hand van een patroon een kledingstuk van natuurlijk materiaal in een Middeleeuwse naaitechniek. Eventueel kun je de stof naar wens bedrukken. Misschien bedenk je wel een super outfit voor een ridder nieuwe stijl of een hippe jonkvrouw!

De begeleiding van deze workshop is in handen van Saskia Hendriks (docentenopleiding Kunstacademie Maastricht/papierrestaurator).

Geschikt voor: onderbouw (vmbo/havo/vwo)
Duur: 2 uur.
Kosten € 5 per leerling

Ontdek vilten

Je maakt kennis met kasteel Hoensbroek waarbij de nadruk ligt op de functie en toepassing van textiel, honderden jaren geleden (wandtapijten, gordijnen, kleding). Vervolgens gaan we aan de slag met vilten, een eeuwenoud ambacht. Losse wol, water en authentieke zeep zijn onze ingrediënten. De focus komt te liggen op het vervilten: Eerst maken we een basis van wol. Deze wordt nat gemaakt. Dan kan het vervilten beginnen. Verwonderlijk dat losse wol, water en zeep uiteindelijk tot een gebruiksvoorwerp/of kleding gevormd kan worden!

Vervilten is een lichamelijk proces. Je gebruikt je hele bovenlichaam. Een patroon maken in je buidel vergt creativiteit en voor een mooi rond lapje vilt is geduld en precisie nodig.  Competenties die ook op school van pas komen.

Het maken van een stuk vilt zal één uur duren. In deze hectische tijd een ontspannende bezigheid. De focus ligt puur en alleen op het vervilten. Als alle stukken vilt klaar zijn, worden ze  uitgewassen. Daarna wordt alles opgeruimd en maken de leerlingen gaatjes in de buidel voor het touw dat er doorheen wordt geregen. De eigen buidel is klaar! Iedere leerling neemt zijn eigen buidel naar huis.

De begeleiding van deze workshop is in handen van Martenique Hickey (Gerrit Rietveld Academie, Fontys docentenopleiding culturele vorming Tilburg).

Geschikt voor: onderbouw (vmbo/havo/vwo)
Duur: 2 uur.
Kosten €5 euro per leerling

Gratis entree

Voor een bezoek aan Kasteel Hoensbroek (zonder begeleiding) betalen scholen – met dank aan de gemeente Heerlen – geen kosten per leerling meer. Wel een bedrag van € 25,00 (boekingskosten) per 35 leerlingen. Ook wordt er een extra bedrag gerekend per leerling voor het volgen van een workshop.

Hier vind je alle informatie over de programma’s.

Reserveren

Neem contact op met de afdeling reserveringen van maandag t/m vrijdag tussen 09.00-17.00 uur. Telefoonnummer: 045-5605283. E-mailen kan ook naar reserveringen@kasteelhoensbroek.nl
Vermeld in de e-mail of per telefoon:

  • De contact- en adresgegevens van de school
  • Contactpersoon plus telefoonnummer voor eventuele vragen
  • Welke groep(en)
  • Het aantal leerlingen en het aantal begeleiders
  • Het gewenste programma
  • Datum en tijdstip van het bezoek
  • Eventuele speciale wensen

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Bezoek site

Thermenmuseum Heerlen

Romeins kruispunt van wegen en werelden.

Bezoek site

Streekarchief Rijckheyt Heerlen

Sterk in de toekomst van het verleden.

Bezoek site