Kasteel Hoensbroek mag zich het ‘Allermooiste Kasteel van Nederland’ noemen. Afgelopen maanden ging de ANWB in samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed op zoek naar het Allermooiste kasteel van Nederland. Naast Kasteel Hoensbroek (LB) waren ook Kasteel Westhove (ZL), Kasteel de Haar (UT), Kasteel Huis Bergh (GD) en Kasteel Doorwerth (GD) genomineerd.

“Wat een eer om op ‘De Dag van het Kasteel’ nog meer landelijke erkenning voor deze educatieve en toeristische parel in onze regio te mogen ontvangen. Kasteel Hoensbroek wordt als een van de mooiste in Nederland bestempeld. Dat er nu erkenning is dat we dé mooiste zijn, daar zijn we apetrots op!” Aldus Jordy Clemens – Wethouder Cultuur en Erfgoed Gemeente Heerlen.

ANWB Verkiezing: Kasteel Hoensbroek in Limburg is het allermooiste kasteel van Nederland

Voor de verkiezing selecteerde de ANWB in samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vijftig kastelen die voldeden aan de basiscriteria: van middeleeuwse oorsprong, met (gedeeltelijk) zichtbare slotgracht, ophaalbrug, torens en versterkte muren, uitgeroepen tot rijksmonument en (regelmatig) geopend voor bezoek.

De top 5 werd bepaald door 30.000 ANWB-leden, zij brachten een stem uit op hun favoriete Nederlandse kasteel. Daarna was het de beurt aan de officiële jury, bestaande uit Marieke Haafkens (route-expert ANWB Eropuit en juryvoorzitter), Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Robert Quarles van Ufford (Nederlandse Kastelenstichting), zij gingen individueel en onaangekondigd op pad om de kastelen te bekijken en beoordelen.

De jury over Kasteel Hoensbroek:

‘Een optelsom van factoren maakt dat juist kasteel Hoensbroek de winnaar is van de verkiezing’. Vooral op het onderdeel ‘authenticiteit’ scoort het kasteel hoog: ‘Het slot werd nooit verwoest door brand of oorlogshandelingen en daardoor is vrijwel alles authentiek. Aan de raampartijen, de steensoorten en het dak zie je uit welke tijd dat gedeelte stamt. Zo leest de buitenzijde van het kasteel als een bouwgeschiedkundig boek’. Vooral de middeleeuwse verdedigingstoren gooit hoge ogen: ‘De donjon met drie meter dikke muren is nog geheel intact en je kunt alle verdiepingen van de toren bezoeken’.

De jury was daarnaast lovend over de manier waarop de geschiedenis van Kasteel Hoensbroek levend wordt gehouden voor bezoekers van alle leeftijden: er zijn bijvoorbeeld rondleidingen, een audiotour en een app. Voor kinderen zijn er speurtochten, spelletjes op zolder, verkleedkleren en diverse (vakantie) activiteiten). Verder was de jury te spreken over de ruime openingstijden en de uitstekende toegankelijkheid voor mindervaliden.

“In december 2021 wonnen we de Vriendenloterij Museumprijs 2021 en vandaag voegen we hier de benoeming tot allermooiste kasteel van Nederland aan toe. Het is geweldig om te zien hoe trots heel Hoensbroek is en hoe deze benoeming leeft onder onze medewerkers. Zij staan dag in dag uit klaar om het onze bezoekers naar de zin te maken. Ik ben trots op het kasteel en op onze medewerkers”. Aldus Hans Thuis – Directeur Kasteel Hoensbroek.

Boek ‘Allermooiste kastelen van Nederland’

De winnaar van de verkiezing en 49 andere kastelen in Nederland hebben een plek gekregen in de nieuwe ANWB-uitgave ‘Allermooiste kastelen van Nederland’. Het boek is vanaf maandag 6 juni verkrijgbaar in de boekwinkel en online. Het boek biedt historische achtergronden én informatie over activiteiten in en om het kasteel en landgoed. Ook vinden lezers spannende verhalen over veldslagen en belegeringen, logeerpartijen van keizers en koningen en natuurlijk flamboyante bewoners, van toen en nu.

Kijk voor meer informatie op anwb.nl/kasteel

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Bezoek site

Thermenmuseum Heerlen

Romeins kruispunt van wegen en werelden.

Bezoek site

Streekarchief Rijckheyt Heerlen

Sterk in de toekomst van het verleden.

Bezoek site

document.addEventListener( 'wpcf7mailsent', function( event ) { location = 'https://www.kasteelhoensbroek.nl/bedankt/'; }, false );