Het archief van de graven van Hoensbroek is voor diverse regio’s in Nederland, Duitsland en België van groot belang. Het vormt voor een uitgestrekt gebied een ware ‘ Fundgrube’. De familie heeft diverse eeuwen tal van belangrijke functies vervuld  in het politieke en maatschappelijke leven.

Vanuit het stamslot Hoensbroek heeft de familie Van Hoensbroek bijgedragen aan een forse archiefvorming. De familie komt hierin aan bod, de diverse kastelen die ze bewoond hebben en vooral de vele bestuurlijke functies die de Van Hoensbroeks vervuld hebben. Het archief is in de Franse Tijd door de familie meegenomen van kasteel Hoensbroek naar Schloss Haag bij Geldern. Hier werd het onder de hoede van de familie bewaard. Sinds enkele jaren is het archief opgeslagen in de Rijnlandse adelsarchieven te Schloss Ehreshoven (D). Na akkoord van de familie is het gehele archief tot 1800 pagina voor pagina gescand en gedigitaliseerd.

Toegang tot het gedigitaliseerde archief

Iedereen kan een aanvraag voor inzage in het archief doen. De wens van de grafelijke familie is wel dat deze raadpleging nog in het gesloten bereik van de website moet plaatsvinden. Wil jij het archief raadplegen? Vraag dan toegangsrechten aan. Stuur een e-mail naar info@rijckheyt.nl met daarin je naam, adres, e-mailadres en het doel van het onderzoek.

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Bezoek site

Thermenmuseum Heerlen

Romeins kruispunt van wegen en werelden.

Bezoek site

Streekarchief Rijckheyt Heerlen

Sterk in de toekomst van het verleden.

Bezoek site