Op het eerste plein staat een heel groot kasteelboek. Het boek vertelt het verhaal van de Bokkenrijders rondom en in Kasteel Hoensbroek. Hieronder vind je het tekst van het kasteelboek.

Bokkenrijders bij Kasteel Hoensbroek

Lang geleden, in de 17e en 18e eeuw, was er veel ellende in onze regio. Door oorlogen, ziektes en natuurrampen was er veel armoede en leden mensen honger. Uit wanhoop om te overleven werden sommigen gedreven tot illegale praktijken. Vaak gebeurde dit in groepjes.

Tussen 1740 en 1755 waren er veel overvallen in deze streek waarbij kerken, pastorieën of alleenstaande boerderijen ’s nachts werden overvallen. Dat gebeurde soms meerdere keren op een nacht in dorpen en gehuchten die ver uit elkaar lagen. Zo ontstond het fantasievolle geloof dat de duivel met zijn bokkenpoten de boosdoeners op een bok door de lucht liet vliegen. Zo kregen die bendes later de legendarische naam ‘Bokkenrijders’.

Met harde straffen probeerde justitie een einde aan te maken aan de overvallen. De Hoensbroekse Schout (politiehoofd)  joeg op de bendes namens de Markies van Hoensbroek. In de kerker, onder in de ronde Middeleeuwse toren van het kasteel, werden de beklaagden opgesloten. Onder vreselijke ‘torturen’ (folteringen) noemde de beklaagde namen van ‘complicen’ (medeplichtigen), die zo ook werden opgepakt. Menigeen bekende om van de folteringen verlost te zijn. Het gevolg was dat velen onschuldig veroordeeld werden en hun leven werd beëindigd. Het vonnis werd uitgesproken op het kleine binnenplein van het kasteel.

Op 12 november 1743 werd het vonnis uitgesproken over vilder Matthias Ponts van de beruchte Bokkenrijdersfamilie uit Hoensbroek. Hij werd terecht gesteld op de Heijsterberg. Ook zes van zijn negen kinderen werden veroordeeld en enkelen eindigden aan de galg.

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Bezoek site

Thermenmuseum Heerlen

Romeins kruispunt van wegen en werelden.

Bezoek site

Streekarchief Rijckheyt Heerlen

Sterk in de toekomst van het verleden.

Bezoek site