Wat zijn wij trots! We zitten in de finale van de VriendenLoterij Museumprijs 2021.

Zojuist werd in de uitzending van Koffietijd bekendgemaakt dat Kasteel Hoensbroek kans maakt op de VriendenLoterij Museumprijs 2021. We behoren namelijk tot de 3 landelijke finalisten! Op donderdag 2 december weten we of we deze prijs voor het eerst naar Limburg hebben weten te halen.

Onze droom: 800 jaar geschiedenis wakker kussen

Wanneer we de Museumprijs winnen kunnen we (mede) dankzij het prijzengeld onze droom in vervulling laten gaan om het kasteel en bewoners ook ter plaatse digitaal ‘wakker te kussen’. Het levensverhaal van de bewoners – van de roemruchte Bokkenrijders die zuchtten in de kerkers, tot de adellijke bewoners die aten, sliepen, feestten, leefden in de meer dan veertig authentiek ingerichte kamers – komt dan voor je ogen tot leven.

“Ons verleden heeft ons allemaal gevormd tot wie we zijn! Wij willen als Kasteel Hoensbroek alle generaties met de modernste mediamiddelen koppelen aan ons erfgoed, door de kasteelbewoners van de afgelopen eeuwen zelf hun verhalen te laten vertellen. Zo brengen we op een moderne manier het verleden naar het heden.” Aldus Hans Thuis, Museumdirecteur.

Over de VriendenLoterij Museumprijs

De VriendenLoterij Museumprijs is een prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De prijs is in 1990 opgericht door het Prins Bernhard Cultuurfonds en is daarmee de eerste Museumprijs in Nederland. Een vakjury bepaalt ieder jaar een thema en een shortlist van genomineerde musea. Het publiek bepaalt vervolgens welk museum 100.000 euro wint. Deze prijs is een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. Afgelopen jaar stemden in totaal 84.176 mensen op hun favoriete museum. Negen musea werden dit jaar genomineerd. Drie daarvan, waaronder Kasteel Hoensbroek, zitten nu in de finale.

Digitaal verhaal

Dit jaar heeft de Museumprijs als thema: Digitaal Verhaal. Welk museum onderscheidt zich door inzet van digitale middelen die het verhaal van het museum ondersteunen en versterken? Daarmee heeft Kasteel Hoensbroek al ervaring. Je kunt het kasteel online beleven via het virtueel kasteel op de website. In het virtueel kasteel worden de avonturen uit het verre verleden verteld in een digitale dimensie: een levensechte virtuele dwaal-, ontdekkings- en bewondertocht langs de kasteelvertrekken met vele (digitale) extra’s. Je waant je een ‘echte’ bezoeker of bewoner in een even ‘echt’ kasteel.

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Bezoek site

Thermenmuseum Heerlen

Romeins kruispunt van wegen en werelden.

Bezoek site

Streekarchief Rijckheyt Heerlen

Sterk in de toekomst van het verleden.

Bezoek site