Kasteel Hoensbroek verschijnt in de nieuwe serie Zilveren Dukaten van de Koninklijke Nederlandse Munt. Het thema van deze serie is ‘Nederlandse kastelen’. Op 27 augustus is het ontwerp van de Zilveren Dukaat onthuld door muntmeester Stephan Satijn. Hierbij waren wethouder Cultuur, Erfgoed, Onderwijs, Jeugd en Wonen Jordy Clemens en Hans Thuis, de directeur van het kasteel, aanwezig. De verkoop is direct van start gegaan op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.

De maximale oplage van de Zilveren Dukaat van Kasteel Hoensbroek is 2.000 stuks. De Zilveren Dukaat is te bestellen via www.knm.nl/kasteelhoensbroek en wordt geleverd in luxe verpakking, geïnspireerd op het harnas van de ridder.

Serie Nederlandse kastelen
De Koninklijke Nederlandse Munt gaf eerder dit jaar het startschot aan de nieuwe verzamelaarsserie Zilveren Dukaten getiteld ‘Nederlandse kastelen’. In 2020 verschijnen er maar liefst vier Zilveren Dukaten met op elke uitgifte een ander Nederlands kasteel. Uit alle Nederlandse provincies zal in de serie één kasteel aan bod komen. Kasteel Hoensbroek volgt het Utrechtse Kasteel De Haar en het Noord-Brabantse Kasteel Heeswijk, die in de eerste helft van 2020 op een Zilveren Dukaat vereeuwigd zijn.

Muntontwerp
Zilveren Dukaten waren van 1659 tot 1847 een wettig betaalmiddel in Nederland. In 1987 keerden zij terug als verzamelaarsmunt. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat de Zilveren Dukaten in opdracht van het ministerie van Financiën. Kenmerkend voor een Zilveren Dukaat is dat op de voorzijde altijd een ridder in harnas staat afgebeeld met voor het linkerbeen een schild met daarop het provinciewapen. De keerzijde toont het jaartal van de uitgifte en de Latijnse tekst ‘Concordia res Parvae Crescunt’: Eendracht maakt macht. Dit was tussen 1588 en 1795 de wapenspreuk van Nederland.

In de serie ‘Nederlandse kastelen’ staat op iedere Zilveren Dukaat veldmaarschalk Godard van Reede als ridder afgebeeld voor het desbetreffende kasteel. Godard van Reede (1644 – 1703) volgde Willem III van Oranje bij het opeisen van de troon van Engeland, Schotland en Ierland. In 1702 kreeg hij de rang van veldmaarschalk en werd hij opperbevelhebber van alle Nederlandse troepen.

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Bezoek site

Thermenmuseum Heerlen

Romeins kruispunt van wegen en werelden.

Bezoek site

Streekarchief Rijckheyt Heerlen

Sterk in de toekomst van het verleden.

Bezoek site

document.addEventListener( 'wpcf7mailsent', function( event ) { location = 'https://www.kasteelhoensbroek.nl/bedankt/'; }, false );