Blaas het van de toren, we zijn uitverkoren!

Trots en dankbaar! Zojuist werd Kasteel Hoensbroek, tijdens de live uitzending van Koffietijd, verrast met het heuglijke nieuws dat het met een overtuigende 41% van de publieksstemmen (27.745 stemmen), de VriendenLoterij Museumprijs 2021 in de wacht heeft gesleept. Er werden in totaal 67.650 stemmen uitgebracht. De andere twee genomineerden, Museum Volkenkunde Leiden en het Amsterdam Museum, eindigden met respectievelijk 37% en 22% van de stemmen op de tweede en derde plaats.

“De manier waarop Kasteel Hoensbroek digitale middelen inzet is, zeker gelet op het formaat van het museum, heel indrukwekkend. Kasteel Hoensbroek weet bezoekers online terug te brengen naar Middeleeuwse sferen en zo te verleiden tot een bezoek aan het fysieke kasteel. Het laat daarbij zien dat je met enthousiasme, bevlogenheid en een topteam aan mede­werkers en vrijwilligers veel van de grond kunt krijgen. Een waar voorbeeld voor vele andere musea en kastelen!”

Cathelijne Broers
directeur van Prins Bernhard Cultuurfonds

Jordy Clemens, Wethouder Cultuur & Erfgoed van gemeente Heerlen: “Wat geweldig dat zoveel mensen op Kasteel Hoensbroek hebben gestemd. Hartelijk dank! Mede dankzij hen hebben we deze markante museumprijs voor het eerst in de geschiedenis naar Limburg weten te halen. We zijn blij met de landelijke erkenning voor deze educatieve en toeristische parel in onze regio. Kasteel Hoensbroek wordt niet voor niets een van de mooiste en beste bewaarde kastelen van Europa genoemd.”

Dit jaar was het thema: Digitaal Verhaal. Het ging erom welk museum zich het beste onderscheidde door de inzet van digitale middelen die het verhaal van het museum ondersteunen en versterken. Daarmee was Kasteel Hoensbroek al druk in de weer. Het kasteel kan online beleefd worden via het virtueel kasteel op de website. In het virtueel kasteel worden de avonturen uit het verre verleden verteld in een digitale dimensie: een levensechte virtuele dwaal-, ontdekkings- en bewondertocht langs de kasteelvertrekken met vele (digitale) extra’s. Je waant je een ‘echte’ bezoeker of bewoner in een even ‘echt’ kasteel.

 

Lang gekoesterde museumdroom komt uit

Met het prijzengeld van €100.000, – wordt een start gemaakt om de lang gekoesterde droom van Kasteel Hoensbroek in vervulling te laten gaan. Namelijk: 800 jaar rijke en veelbewogen geschiedenis voor de bezoeker ‘aanraakbaar’ tot leven wekken, dankzij de modernste multimediale technieken. Het levensverhaal van de bewoners – van de roemruchte Bokkenrijders die zuchtten in de kerkers, tot de adellijke bewoners die aten, sliepen, feestten, leefden in de meer dan veertig authentiek ingerichte kamers – komt dan voor de ogen van de bezoekers tot leven. Tastbaar, spannend, opwindend, aanraakbaar en beleefbaar.

“Wat hebben we afgelopen weken veel positieve reacties mogen ontvangen. Het kasteel is voor velen een bijzondere plek met mooie herinneringen. We hebben veel fans in Hoensbroek, Heerlen, Zuid-Limburg maar ook ver daarbuiten. Dat maakt ons supertrots. Met hulp van het prijzengeld kunnen we starten met de eerste fase van onze droom. Op een moderne manier het verleden naar het heden brengen en zo alle generaties laten genieten van dit bijzondere erfgoed.” Aldus Hans Thuis, Museumdirecteur.

Grootste publieksprijs voor musea in Nederland

De VriendenLoterij Museumprijs is een prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De prijs is in 1990 opgericht door het Prins Bernhard Cultuurfonds en is daarmee de eerste Museumprijs in Nederland. Een vakjury bepaalt ieder jaar een thema en een shortlist van genomineerde musea. Het publiek bepaalt vervolgens welk museum 100.000 euro wint. Deze prijs is een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. Eerdere winnaars zijn: Naturalis Leiden (2020), Stedelijk Museum Schiedam (2019) en Maritiem Museum Rotterdam (2018).

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Bezoek site

Thermenmuseum Heerlen

Romeins kruispunt van wegen en werelden.

Bezoek site

Streekarchief Rijckheyt Heerlen

Sterk in de toekomst van het verleden.

Bezoek site

document.addEventListener( 'wpcf7mailsent', function( event ) { location = 'https://www.kasteelhoensbroek.nl/bedankt/'; }, false );