Kasteel Hoensbroek is met rapportcijfer 9,57 de winnaar van de titel Kidsproof Museum 2023, een landelijke campagne van de Museumvereniging. Het keurmerk werd zojuist, na meer dan 11.000 museuminspecties door 6.000 Museumkids in 2022, in ontvangst genomen tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Museumvereniging in Gouda. Kasteel Hoensbroek mag een jaar lang dit felbegeerde keurmerk voeren. Dit is de 11e editie op initiatief van de Museumvereniging.

Wethouder Cultuur & Erfgoed Jordy Clemens is blij met deze erkenning van de allerjongste bezoekers. ‘Kasteel Hoensbroek wil het allerleukste museum zijn voor het hele gezin. Deze erkenning van onze allerjongste bezoekers is daarom één van de mooiste complimenten die we kunnen krijgen. Ik ben apetrots op iedereen die hier hard voor heeft gewerkt.’

55 Kidsproof musea

In 2023 telt Nederland 55 Kidsproof musea. Van die 55 Kidsproof musea mochten de volgende musea, waaronder Kasteel Hoensbroek voor provincie Limburg, zich vanaf medio januari provinciewinnaar noemen: Drenthe: Hunebedcentrum, Flevoland: Luchtvaartmuseum Aviodrome, Friesland: Fries Scheepvaart Museum, Gelderland: Nationaal Onderduikmuseum, Noord-Brabant: Museum Helmond, Noord-Holland: NEMO Science Museum, Overijssel: Museum Natura Docet, Utrecht: Nationaal Militair Museum en Zuid-Holland: Museumpark Archeon. Kasteel Hoensbroek kwam vandaag als landelijke winnaar uit de bus.

De Michelinster van de museumwereld

’Kidsproof musea zijn de Michelinsterren van de museumwereld. De eerlijkste bezoekers, de kinderen zelf, beoordelen de musea. Dit legt de lat hoog en daagt musea uit te programmeren wat kinderen spannend en interessant vinden. Het label Kidsproof is het afgelopen decennium uitgegroeid tot een felbegeerd keurmerk waar duizenden kinderen aan meewerkten.’ Aldus Vera Carasso – Directeur Museumvereniging.

Over kidsproof

Een museum krijgt het Kidsproof keurmerk op basis van de inbreng van kinderen in drie leeftijdsgroepen: 4 t/m 6, 7 t/m 9 en 10 t/m 12 jaar. Er zijn in 2022 meer dan 11.000 museuminspecties door 6.000 Museumkids ingevuld. Om je Kidsproof museum te mogen noemen is een rapportcijfer van een 8 of hoger nodig. Daarnaast moet het museum een goede Net Promoter Score hebben, dit is een meetinstrument in hoeverre kinderen het museum zouden aanraden aan andere kinderen.

Bekijk de volledige lijst

Prijzenregen had positief effect op de bezoekersstroom

Kasteel Hoensbroek won in 2021 de VriendenLoterij Museumprijs, werd in 2022 door de ANWB tot allermooiste kasteel van Nederland benoemd en ontving als klap op de vuurpijl eind 2022 het Kidsproof 2023 keurmerk van de Museumvereniging. Deze prijzenregen bleek, naast het uitgebreide programma in de schoolvakanties, een positief effect te hebben op de bezoekersstroom. Kasteel Hoensbroek mocht in 2022 zelfs meer bezoekers verwelkomen dan in de pre-corona periode. 74.051 bezoekers betraden de ophaalbrug van het Kasteel. Dit waren er 34.895 meer dan in 2021. In 2020 trok het museum 67.182 bezoekers in 2019 waren dit er 47.136.

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Bezoek site

Thermenmuseum Heerlen

Romeins kruispunt van wegen en werelden.

Bezoek site

Streekarchief Rijckheyt Heerlen

Sterk in de toekomst van het verleden.

Bezoek site

document.addEventListener( 'wpcf7mailsent', function( event ) { location = 'https://www.kasteelhoensbroek.nl/bedankt/'; }, false );