In een eeuwenoud kasteel worden met regelmaat de noodzakelijke reparaties uitgevoerd. Zo was deze week het bedrijf Lieben BV uit Maastricht bezig met de reparatie van loszittend en broos stucwerk. Tijdens de koffiepauze werd verteld dat er daglicht zichtbaar was boven aan de trap van de Geheime Kamer (Garderobbe achter den groeten toorn)….
Onze Conservator dacht meteen: ‘O help, dat klinkt als slecht nieuws …daglicht dat doordringt door een halve meter dikke muur.’ Door het afnemen van los stucwerk was een spleet ontstaan en daarachter werd daglicht zichtbaar. Turend door de minieme spleet zagen we draadglas: een raampje! We ontdekten dat er een raampje bovenaan de trap zat.
Het team ging direct op onderzoek aan de buitenzijde van het kasteel. Inderdaad: op de naad van de 17de -eeuwse vierkante toren en de gevel van de vleugel zit een mergelstenen omlijsting van circa 30 centimeter groot, zo’n twee meter verwijderd van het raam van de geheime kamer. Op donderdag 11 mei hebben de mannen van Lieben BV op ons verzoek de afsluitende steen verwijderd. Er kwam een fraai mergelstenen schuin gat tevoorschijn. Het wordt gevormd door authentieke mergelsteen rondom en een houten latei aan de bovenzijde.
De trap naar de 17de- -eeuwse geheime kamer is in de muur gehakt en werd afgesloten door een boekenkast. Mogelijk wilde men de route naar dit vluchtkamertje zonder struikelen kunnen voltooien en was daglicht een relatief eenvoudige oplossing. Vergelijk het met de moderne lichtkoepel of lichtstraat in de huizen van tegenwoord. In de 17de- eeuw was er haard- kaars- én daglicht ter beschikking. Een klein venster met daglicht was een slimme oplossing.
Hoe rijmen we dit met de legende van bisschop Philip Damiaan die zou zijn gevlucht naar dit kamertje in 1792 voor de Franse troepen? Je weet wellicht dat het raam in de geheime kamer beroemd is vanwege de kaars die ervoor gesmokkeld werd, zodat bij tellen aan de buitenzijde de Franse soldaten niet wisten waar het geheime vertrek zich bevond. Een extra -vandaag ontdekt- gat in de muur kon de telling enigszins verstoren nietwaar?
Wij houden het op een gat in de muur en géén raam, er past onmogelijk een kaars voor. Stel je voor dat we onze architectuur zouden gaan aanpassen aan onze legendes??? Deze koesteren wij teveel en we houden ze met liefde intact.
© Historisch Goud – Algemene voorwaarden – Privacy Policy – Gedragscodes en richtlijnen – Cookies – Disclaimer