We zijn deze week (juni 2022) samen met Landgoed Kasteel Terborgh gestart met projectonderwijs over de bijzondere geschiedenis van onze regio. Basisschool Sint Dionysius Schinnen benaderde de culturele partners Historisch Goud en Sjtichting Genealogiek Sjènne. Daarna werd er samen met PIT Cultuurwijzer passend lesmateriaal voor alle groepen samengesteld.

De ontwikkeling en uitvoer van het lesmateriaal is gedaan door het team van leerkrachten samen met de culturele partners. Pit Cultuurwijzer heeft vanuit de regeling Cultuureducatie met kwaliteit de samenwerking tussen de school en de culturele instellingen gestimuleerd in de vorm van een co-creatie

Voor de groepen 1 tot en met 3 luidt het projectthema: ‘Kastelen, jonkvrouwen en ridders’. Tijdens dit project ontdekken de leerlingen op spelenderwijs het kasteelleven. Hoe leefden de bewoners vroeger op een kasteel en welke kleding droegen zij? Hiervoor maken zij op 21 juni op kasteel Terborgh kennis met jonkvrouw Caecilia en voeren in en rondom dit kasteel opdrachten uit. Op 23 juni wordt een bezoek aan kasteel Hoensbroek gebracht. De leerlingen van de groepen 4 tot en met 8 worden mee teruggenomen naar de achttiende eeuw. Zij maken via film en lesopdrachten kennis met de geschiedenis van een vermaard roversgenootschap dat ook in Schinnen actief was: de Bokkerijders.

Ook brengen de leerlingen een bezoek aan kasteel Terborgh en het Fabritiushuis. Op deze locaties en langs de wandelroute vinden ensceneringen in historische kleding plaats. Als afsluiting van dit projectonderwijs worden de leerlingen getrakteerd op een maaltijd uit de 18e eeuw.

Om de regionale geschiedenis nog beter zichtbaar te maken is in de vide van de school een extra leslokaal ingericht. Hier zijn kleding en andere attributen uitgestald. Hierdoor wordt onze regionale geschiedenis zowel zichtbaar als tastbaar.

 

Lees hier alles over het educatieaanbod van Kasteel Hoensbroek

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Bezoek site

Thermenmuseum Heerlen

Romeins kruispunt van wegen en werelden.

Bezoek site

Streekarchief Rijckheyt Heerlen

Sterk in de toekomst van het verleden.

Bezoek site