StukTV | De Drop

Verre reizen naar mysterieuze oorden in het buitenland waren niet mogelijk voor het team van StukTV. Maar binnen de grenzen van ons ooooh zo nuchtere kikkerlandje zijn genoeg mysterieuze plekken te vinden. Waaronder ons eigen Kasteel Hoensbroek!

Op zaterdag 20 maart om 17:00 uur was ons kasteel te zien op StukTV | De drop.

Wie van de mannen van StukTV: Giel, Thomas of Stefan moet vanaf klokslag 12 uur tot de eerste zonnestralen de nacht overleven in Kasteel Hoensbroek zonder te falen.  Zal de Blauwe Dame terugkeren naar haar kasteel in de nacht?

Bekijk de uitzending! 👇

De legende van de Blauwe Dame

Anna Catharina Rijksgravin van Schönborn trouwde in 1720 met markies Frans Arnold van Hoensbroek en samen kregen ze niet minder dan 24 (!) kinderen. Ze bewoonden Kasteel Hoensbroek en de Groene kamer werd haar slaapdomein, geheel in Régence-stijl ingericht met een hemelbed met groene gordijnen. Haar portret hangt op de schouw. Niet alle 24 kinderen overleefden de bevalling, enkelen stierven in het kraambed of overleden op jonge leeftijd Anna Catharina overleed op 5 november 1760 in het kasteel.

Nu wil de hardnekkige legende ons laten geloven dat de gravin elk jaar op 5 november terugkeert in de nacht naar het kasteel. Zij zou dan op zoek zijn naar twee van haar overleden kinderen die werden ingemetseld -na hun dood- in een muur van het kasteel….

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Bezoek site

Thermenmuseum Heerlen

Romeins kruispunt van wegen en werelden.

Bezoek site

Streekarchief Rijckheyt Heerlen

Sterk in de toekomst van het verleden.

Bezoek site