Wat maakt ons Limburger?

De tentoonstelling Heers & Verdeel laat zien hoe bewogen de geschiedenis van onze provincie is. Maar welke effect heeft die bewogen geschiedenis op de Limburgse cultuur? Dat ontdek je in de tentoonstelling DNA van Limburg. DNA van Limburg prikkelt je op interactieve wijze om na te denken over de betekenis van Limburger zijn. Wat bindt ons en onderscheidt ons van een Drent of een Fries. Wie zijn wij en wie zijn de anderen? Deze tentoonstelling leert ons over identiteit, burgerschap en samenleven.

Vier thema’s

De tentoonstelling kent vier verschillende thema’s:

Thuis
Wat hebben mensen dan allemaal nodig om zich thuis te voelen? Een plek waar je gelukkig kunt zijn en geluk kunt delen?

Identiteit en imago
Wie ben ik, wat maakt mij tot mij? Hoe zie ik mezelf, en wat heeft Limburg, wat heeft mijn land daar mee te maken? Hoe kijken anderen tegen Limburg aan, wat is daar goed aan, wat is daar mis mee en moeten Limburgers zich daar druk om maken?

Het DNA van Limburg
Bestaat er een Limburgs karakter? Is er Limburgs DNA te vinden? Zo ja? Wat kun je er dan mee? Wat bedoelen we dan met de uitspraak: “Limburg zit die man/vrouw in het DN

Samenleven
Wat zijn vooroordelen over Limburgers en welke vooroordelen hebben we zelf? Zijn ze handig, lastig of fout? Wat kunnen/moeten we er mee? Hoe kunnen we samenleven met mensen die anders zijn, zonder de eigenheid te verliezen? Hoe kunnen we verdraagzaamheid leren.

Pasklare antwoorden geeft DNA van Limburg niet. Interactieve verrassingen zetten je wel aan het denken. Ben je geen Limburger? Dan is deze tentoonstelling absoluut ook interessant.

Entree

DNA van Limburg is ontwikkeld in samenwerking met Stichting Vredeseducatie en was eerder te zien in het Limburgs Museum in Venlo. Toegang tot deze tentoonstelling is inbegrepen bij de reguliere entree. Koop hier alvast een ticket!

Speciaal voor MBO studenten en NT2 cursisten is er door stichting Vredeseducatie een educatief pakket samengesteld bij deze tentoonstelling. Voor meer informatie klik hier

Tentoonstelling Heers & Verdeel

Weet jij hoe Limburg is ontstaan? Kom dan naar deze tentoonstelling die is opgebouwd rond een unieke collectie oude landkaarten, daterend vanaf de zestiende eeuw. Koningen, landsheren, keizers, bisschoppen en stadhouders marcheerden honderden jaren met hun legers in en uit het gebied dat we nu kennen als Nederlands Limburg. Eeuwenlang was dit land langs de Maas een lappendeken die voortdurend van vorm en heersers veranderde. Er werd geruild met landgoederen en belastingrechten, gevochten, geplunderd, geruzied en weer opgebouwd. Lees meer

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Bezoek site

Thermenmuseum Heerlen

Romeins kruispunt van wegen en werelden.

Bezoek site

Streekarchief Rijckheyt Heerlen

Sterk in de toekomst van het verleden.

Bezoek site

© Historisch Goud – Privacy PolicyDisclaimer