De Limburger, Dirk Coenjaerts, is in 1752 geboren. Hij heeft zijn geboortedorp Sibbe nooit verlaten. In de 91 jaar dat hij heeft geleefd, heeft hij maar liefst zes nationaliteiten gehad.

1 man
1 dorp
6 zes nationaliteiten 

Weet jij hoe Limburg is ontstaan door de eeuwen heen? En wat de Limburgse DNA, die Limburgse identiteit nu eigenlijk is? Zou Dirk zich toen ook eigenlijk al Limburger gevoeld hebben? Voel jij je nu een Limburger?

Kom het ontdekken in Kasteel Hoensbroek van 28 september 2018 tot en met 13 januari 2019 tijdens de combinatie-tentoonstelling LIMBURG, ONBEGRENSD? die bestaat uit de tentoonstellingen Heers & Verdeel en DNA van Limburg.

De kaarten van Napoleon en het jasje van Prins Willem I

Het komt niet vaak voor dat stukken uit de collectie van de Koninklijke familie Den Haag verlaten, maar het is ons gelukt! Naast de oude landkaarten zijn ook de originele landkaarten van Napoleon Bonaparte, die hij gebruikte bij de slag van Waterloo, te bewonderen. De slag wordt gezien als mijlpaal in de geschiedenis van ons koninkrijk. De onbesuisde held Prins Willem I (later Koning Willem II) vocht mee op het slagveld. Zijn pelsjasje hangt nu in Kasteel Hoensbroek samen met de eresabel die hij in 1813 als blijk van dank van de Engelsen kreeg.

Limburg als lappendeken

De landkaarten in deze tentoonstelling zijn stille getuigen van de bewogen geschiedenis van een jonge provincie. De oude kaarten zijn dan ook veel meer dan een hulpmiddel om de weg te vinden. Ze vertellen een verhaal over kennis, macht, status, politiek, oorlog en de ontmoeting van culturen. Maar ook het verhaal van onze huidige provincie Limburg: over de voortdurende wijziging van heersers die het land steeds opnieuw indeelden. Naast de kaarten zijn zeer bijzondere objecten te zien uit onder meer de collecties uit de Koninklijke Verzamelingen

Dankzij verzamelaar Jo Smeets

De tentoonstelling is opgebouwd rond een collectie landkaarten die in de periode 1970 – 2000 is verzameld door Jo Smeets. Zijn grote passie voor geografie en oude landkaarten deelde hij graag met zijn omgeving. Na het overlijden van Jo Smeets in 2014 hebben zijn erfgenamen ervoor gekozen om de bijzondere collectie over te dragen aan de Nederlandse overheid. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft de verzameling op zijn beurt in langdurige bruikleen gegeven aan Rijckheyt. Hiermee is de gekoesterde wens van de verzamelaar om de collectie bij elkaar te houden in vervulling gegaan. Tevens is een stuk cultureel erfgoed veiliggesteld voor de toekomst en toegankelijk gemaakt voor publiek.

Entree

Toegang tot deze tentoonstelling is inbegrepen bij de reguliere entree. Koop hier alvast een ticket!

 

Tentoonstelling DNA van Limburg

Welk effect heeft die bewogen geschiedenis op de Limburgse cultuur? Dat ontdek je in de tentoonstelling. DNA van Limburg prikkelt je op interactieve wijze om na te denken over de betekenis van Limburger zijn. Wat bindt ons en onderscheidt ons van een Drent of een Fries. Wie zijn wij en wie zijn de anderen? Deze tentoonstelling leert ons over identiteit, burgerschap en samenleven. Ben je geen Limburger? Ook dan is deze tentoonstelling ook interessant. DNA van Limburg is ontwikkeld in samenwerking met Stichting Vredeseducatie en was eerder te zien in het Limburgs Museum in Venlo.
Lees meer >>

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Bezoek site

Thermenmuseum Heerlen

Romeins kruispunt van wegen en werelden.

Bezoek site

Streekarchief Rijckheyt Heerlen

Sterk in de toekomst van het verleden.

Bezoek site

© Historisch Goud – Privacy PolicyDisclaimer