We bieden diverse groepstochten en schoolreisjes aan voor verschillende leeftijden, deze zijn hieronder terug te vinden.

Schoolreisje: Het kasteel van Ridder Hoen (4-7 jaar)

‘Piepende deuren, krakende vloeren, eeuwenoude kamers en een koude vochtige kelder.’ Kasteel Hoensbroek was eeuwenlang het thuis van stoere ridders, prachtige jonkvrouwen, rijke kasteelheren machtige markiezen. Ontdek samen met de leerlingen alle geheimen van Kasteel Hoensbroek aan de hand van deze spannende speurtocht. Deze tocht is speciaal ontwikkeld voor de onderbouw, groep 1 t/m 4.

Lees meer

Educatieve speurtocht: Het kasteel van Ridder Hoen

De leerlingen leren van alles over het leven in een kasteel: hoe woonde een ridder, wat at een jonkvrouw? Waar woonden de bedienden? Ontdek het antwoord op deze vragen en meer tijdens het bezoek aan ons mooie kasteel. Na afloop staan er in het kasteel nog talloze Middeleeuwse spellen klaar.

Praktische informatie
Op zoek naar een leuk (én leerzaam) schoolreisje? Kom met je klas naar Kasteel Hoensbroek. In dit enorme slot met meer dan veertig ruimtes komen avonturen uit verre verledens tot leven. Stap samen met je klas in het verleden en ervaar hoe het was om te leven in een kasteel.

  • De speurtocht duurt ongeveer 1,5 – 2 uur: afhankelijk van de groepsgrootte.
  • Boekingskosten: € 25,- per 35 leerlingen.
  • Entree voor: BSO, Scouting en kindervakantiewerk € 2,00 per kind.

 

Schoolreisje: Kasteel Hoensbroek fotospel (8-12 jaar)

Kom met je klas naar Kasteel Hoensbroek. In dit enorme slot met meer dan veertig ruimtes komen avonturen uit verre verledens tot leven. Ontdek de vele spannende verhalen van Kasteel Hoensbroek aan de hand van een uniek fotospel. Deze ontdektocht is speciaal ontwikkeld voor de bovenbouw van het Voortgezet Onderwijs en is dus geschikt voor kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar.   

Lees meer

Ontdektocht: Kasteel Hoensbroek fotospel

Bewapend met een fototablet en een tas vol kasteelvoorwerpen gaan de leerlingen in kleine groepjes aan de slag met diverse actieve foto-opdrachten in Kasteel Hoensbroek. In totaal zijn er 28 opdrachten op verschillende plekken in het kasteel. Met iedere opdracht kunnen de leerlingen punten verdienen. Lukt het je leerlingen om de geheime kamer te vinden of om erachter te komen wat een ‘gemakje’ was?

Samenwerken
Tijdens deze tocht is het belangrijk dat de leerlingen goed samenwerken met hun groepsgenoten om de verschillende opdrachten zo goed mogelijk uit te voeren. Het groepje met de meeste punten mag zich de trotse winnaar noemen van het fotospel. Na het voltooien van de tocht hebben je leerlingen een goed inzicht in het gebruik van het gebouw en het leven in Kasteel Hoensbroek door de eeuwen heen.

Cultuureducatie
Wij gaan en staan voor kwalitatief goede cultuureducatie passend bij de eisen van het onderwijs. Het fotospel voldoet daarom aan de eisen van Cultuureducatie met Kwaliteit en behandelt de volgende competenties en indicatoren zoals beschreven in de Cultuur Loper. Tijdens deze tocht staat voornamelijk het onderzoekend vermogen van de leerling centraal. De leerling onderzoekt samen met zijn groepsgenoten de verhalen van Kasteel Hoensbroek.

De leerling:
• O1: gebruikt actief zijn zintuigen om een object, onderwerp of gebeurtenis te verkennen.
• O3: verkent emoties, ervaringen en ideeën van zichzelf en anderen.
• O5: verzamelt, selecteert en maakt kritisch gebruik van verschillende bronnen.
• O6: gaat door met onderzoeken tot zijn doel bereikt is.
• O7: werkt de vraag planmatig uit.
• C1: kan zich een voorstelling maken van een gebeurtenis, ervaring of idee en deze uiten.
• C6: geeft op eigen wijze vorm aan ervaringen, emoties en ideeën.

Praktische informatie
• Het fotospel duurt ongeveer 1,5 – 2 uur: afhankelijk van de groepsgrootte.
• Maximaal 60 leerlingen per boeking
• ! Let op een eigen foto device meenemen is van toepassing voor deze fototocht. Dit kan een camera zijn, een smartphone, een tablet, een polaroid etc.

Tip: Verlenging verblijf Kasteel Hoensbroek

Verleng jullie verblijf met Verover je Schild. Een klassikaal buitenspel waarin vragen over het kasteelleven centraal staan. Duur: ongeveer 1 uur.

Entree

Voor scholen zijn de boekingskosten € 25,-  per 35 leerlingen.
Entree voor: BSO, Scouting en kindervakantiewerk € 2,00 per kind.
De begeleiders van de groepen betalen geen entree. Zij begeleiden de leerlingen in hun tocht door het kasteel en houden toezicht. Heb je nog vragen? Laat het ons weten. Wij adviseren je graag.

Tip: regel het vervoer voordelig: Cultuurkaartje OV

Reserveren

Neem contact op met de afdeling reserveringen van maandag t/m vrijdag tussen 09.00-17.00 uur, telefoonnummer: 045-5605283. E-mailen kan ook: reserveringen. Vermeld in de e-mail of per telefoon:

  • Contactgegevens
  • Welke school
  • Welke groep
  • Aantal leerlingen en het aantal begeleiders.
  • Datum en tijdstip van het bezoek.
  • Telefoonnummer voor eventuele vragen.
  • Eventuele speciale wensen.

Op schoolreisje naar Kasteel Hoensbroek én het BloteVoetenPark

Combineer een bezoek aan het kasteel met een bezoek aan het BloteVoetenPark. Kom eerst met je klas naar Kasteel Hoensbroek. Ontdek dit enorme slot met meer dan veertig ruimtes. Hier komen avonturen uit verre verledens tot leven. Ga vervolgens op avontuur en spanning in BloteVoetenPark. Hier is de dresscode: blote voeten! Trek je schoenen en sokken uit en leer de natuur kennen op een speelse manier. Kinderen beleven de natuur tot in hun tenen. Kijk hier voor meer informatie.

Kies voor een rondleiding

Bezoek je met meer dan 10 personen het kasteel? Kies dan eens voor een gids, die je langs de mooiste plekken leidt en vertelt over de geschiedenis en de inwoners van het kasteel. Je bent gegarandeerd van leuke feiten en wetenswaardigheidjes. Naast de reguliere entreeprijs betaal je een vergoeding voor de gids. Het kasteel is prima toegankelijk voor mindervaliden, er is een lift aanwezig die toegang biedt tot de zeventiende-eeuwse vleugel. Kijk hier voor meer informatie.

Entree voor: BSO, Scouting en kindervakantiewerk € 2,00 per kind, begeleiders zijn gratis.
Voor scholen zijn de boekingskosten € 25,-  per 35 leerlingen.

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Bezoek site

Thermenmuseum Heerlen

Romeins kruispunt van wegen en werelden.

Bezoek site

Streekarchief Rijckheyt Heerlen

Sterk in de toekomst van het verleden.

Bezoek site

document.addEventListener( 'wpcf7mailsent', function( event ) { location = 'https://www.kasteelhoensbroek.nl/bedankt/'; }, false );