Ga er in de kerstvakantie op uit met het hele gezin!

Iedereen droomt er wel eens van prinses, jonkvrouw, ridder of prins te zijn! In Kasteel Hoensbroek het Allermooiste kasteel van Nederland, kun je deze kerstvakantie jouw droom uit laten komen.

Ga er in de kerstvakantie op uit met het hele gezin! Er zijn tal van extra activiteiten inbegrepen in de entreeprijs. Zoals verhalenvertellers, ridders, een knutselworkshop en de slotbewaarder en gidsen vertellen je alles over het kasteel. Het ideale uitje tijdens de kerstvakantie in Zuid-Limburg!

Extra voordeel tijdens je bezoek in de Kerstvakantie

  • Kasteel Hoensbroek familiekaart
    Koop de voordelige Kasteel Hoensbroek familiekaart online. Toegang voor 2 volwassen en 2 kinderen (4-12 jaar) voor maar € 38,50 i.p.v. €46,90. Extra kinderen voor € 7,50 p.p. bij geldige familiekaart.
  • VriendenLoterij VIP-KAART! Tijdens de kerstvakantie (24 december t/m 8 januari) mag je 3 introducés gratis meenemen met je VriendenLoterij VIP-KAART.

Bestel je tickets vooraf online!

 

Let op! Kasteel Hoensbroek is gesloten op: 24, 25 en 31 december 2022. Op 26 december zijn we geopend vanaf 12:00 uur. 

Voorlezen & Workshop Ridder Kuno

Ga je mee op avontuur met de ridder met het houten paard op wielen? Fenna en Judith lezen het verhaal van ‘Ridder Kuno – De ridder met het houten paard op wielen’ op een sprankelende manier voor in de Trouwzaal van Kasteel Hoensbroek. Achteraf kunnen de kinderen lekker kleuren en knutselen. Maak bijvoorbeeld je eigen familiewapen of kroon. Tijdens elke workshop maakt de meest bijzonder verklede ridder of prinses kans op een Ridder Kuno boek!

Wanneer?
27 december, 30 december 2022
3, 6 en 7 januari 2023
Tijdstip: 11:00 – 12:00 uur & 14:00 – 15:00 uur
Locatie: De Trouwzaal
Duur: Voorlezen 15 minuten, knutselen ongeveer 30 minuten

Onze slotbewaarder vertelt

Er is niemand die meer verhalen en geheimpjes over Kasteel Hoensbroek kent dan onze slotbewaarder. Hij neemt jou deze winter mee op ontdekking door het kasteel.

De slotbewaarder toont je de belangrijkste highlights en vertelt tal van leuke en spannende verhalen van en over de bewoners door de eeuwen heen. Je herleeft eeuwenoude verhalen en waant je voor heel even terug in de tijd.

Wanneer?
27, 29 en 30 december 2022
2, 4 en 6 januari 2023

Tijdstip: 2x per dag om 12:00 en 14:30 uur
Locatie: Het Groot Salet (12:00 uur) & De Sael (14:30 uur)
Duur: 45 minuten

Ontmoet de Ridders van de Heerlijkheid Hoensbroek

De ridders ontvangen de kasteelbezoekers van 10.00 tot 17.00 uur en vertellen over de Middeleeuwen en hun eigen activiteiten. Om 13.00 uur geven ze een demonstratie zwaardvechten en aansluitend vanaf ± 13.15/13.30 uur tot ±.14.15/14.30 uur kun je samen met de ridders boogschieten.

Wanneer?
8 januari 2023
Tijdstip: 10:00 – 17:00 uur
Locatie: In en rondom het kasteel

Spannende verhalen van de verhalenverteller

Verhalenverteller Brot van Grommen vertelt de leukste, spannendste en interessantste sagen en legenden over Kasteel Hoensbroek.

Wanneer?
28 en 29 december 2022
4 en 5 januari 2023
Tijdstip: 11:00 – 16:00 uur
Locatie: Diverse plekken in het kasteel (vraag ernaar bij de Kasteelkassa)
Duur: 30 minuten

Nieuw ‘Schild(er) je verhaal’

Wist je dat? Het belangrijkste onderdeel van een wapen het schild is. Daarop werden de figuren geschilderd die symbool staan voor een bepaalde persoon, familie of organisatie. Aan het schild konden allerlei schildversierselen worden toegevoegd, denk daarbij aan een lint met een wapenspreuk. Van het versieren van schilden met heraldische tekens (‘scilden’), komt het Nederlandse woord schilderen vandaan.

Ontdek de heraldiek van Kasteel Hoensbroek! En laat jouw geschiedenis tot leven komen. Kom jij ook jouw schild kleuren om het dan tot leven te zien komen op het scherm?

Unieke foto-expositie van ‘Huisfotograaf Axel Steen’

Op donderdag 22 december opent Hans Thuis, directeur Historisch Goud Heerlen, een unieke foto-expositie in Kasteel Hoensbroek over het kasteel, haar flora en fauna. De foto’s zijn gemaakt door fotograaf Axel Steen, ‘huisfotograaf’ van Kasteel Hoensbroek.

Bezoekers van het kasteel kunnen – na betaling van de reguliere entreeprijs – de tentoonstelling bezoeken als onderdeel van hun bezoek. De expositie is te zien tot 9 januari 2023.  Meer info is hier te lezen.

(speur)tochten & spelletjes

In het kasteel komen avonturen uit het verre verleden tot leven. Dwaal rond in de meer dan veertig authentiek ingerichte kamers. Bewonder de roemrijke zalen uit de achttiende eeuw met prachtige plafondschilderingen en kroonluchters. Ook speel je samen spellen uit de tijd van ‘ridder Hoen’, buiten op het plein of bij minder fijn weer binnen.

Maak een heerlijke winterwandeling!

Kasteel Hoensbroek met haar prachtige slotgracht ligt midden in het groen. Vandaar dat de omgeving zich perfect leent voor diverse themawandelingen.

Een hapje & drankje

Tijdens of na het bezoek aan ons mooie kasteel is het fijn om even lekker te genieten met een hapje of drankje. Je bent van harte welkom in de gezellige kelderkeuken.

Alvast even binnenkijken?

Hou je van de nodige voorpret? Kasteel Hoensbroek kun je altijd en overal ontdekken, dankzij een levensechte virtuele rondgang langs de kasteelvertrekken met vele extra’s. Kijk snel op: virtueelkasteel.nl.

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Bezoek site

Thermenmuseum Heerlen

Romeins kruispunt van wegen en werelden.

Bezoek site

Streekarchief Rijckheyt Heerlen

Sterk in de toekomst van het verleden.

Bezoek site