De omgeving van Kasteel Hoensbroek leent zich perfect voor diverse wandelingen. Je wandelt langs de Geleenbeek, door dorpskernen en prachtige natuur. Onderweg kom je o.a. meer te weten over de historie van ons kasteel en de verhalen van de beruchte bokkenrijders.

Bekijk onze wandeltips

De Matthijs Ponts wandeling

 

Lang geleden, in de 17e en 18e eeuw, was er veel ellende in onze regio. Door oorlogen, ziektes en natuurrampen was er veel armoede en leden mensen honger. Uit wanhoop om te overleven werden sommigen gedreven tot illegale praktijken. Kom meer te weten over de lokale historie van de bokkenrijders tijdens deze wandeling door de kern van Hoensbroek.

De wandeling is 6,1 kilometer lang en volgt de tocht naar de galg die Matthijs Ponts met nog vijf andere ter dood veroordeelden op dinsdag 12 november 1743.

Wandel je mee? Download de route.

Meer informatie

Begin- en eindpunt: Binnenplaats Kasteel Hoensbroek
Lengte: 6,1 km

De Bracken Steven wandeling

 

In Kasteel Hoensbroek had de rechtbank van de schepenbank Hoensbroek zitting, met schout Jan Willem Fransen als aanklager in de periode 1740-1745. Gearresteerde bokkenrijders zaten hier in Kasteel Hoensbroek gevangen tot aan hun berechting.

Deze tocht van 6,7 kilometer langs de Geleenbeek, door dorpskernen en de natuur gaat over steel Reymersbeek.

Wandel je mee? Download de route.

Meer informatie

Begin- en eindpunt: Slotburg Kasteel Hoensbroek
Lengte: 6,7 km

De Bokkenrijders wandeling | Houb Palmen

 

Houb Palmen, dagloner en rietdekker, was afkomstig uit Vaesrade en getrouwd met Geertruid Krans. Hij werd op 24 november 1743 gearresteerd en door onder andere Bracken Steven beschuldigd van diefstallen. Ook zou Houb in 1731, samen met zijn buurman Melser Bemelmans, Lambert Phillippens hebben vermoord. Na de terechtstellingen in Hoensbroek schakelde zijn vrouw een advocaat in om aan te tonen dat Houb Palmen onschuldig was en dat Schout Jan Willem Franssen de getuigenverklaringen van onder andere Steven Drummen had beïnvloed

Deze toch van 7,2 kilometer neemt je meer door prachtige natuur en idyllische gehuchtjes. Met onderweg uitleg over de historie van de bokkenrijders in de omgeving.

Wandel je mee? Download de route.

Meer informatie

Begin- en eindpunt: Slotburg Kasteel Hoensbroek
Lengte: 7,2 km

Meer informatie

Begin- en eindpunt: Parkeerplaats kasteel Hoensbroek
Lengte: 4,5 km of (uitbreiding mogelijk) 7 km
Duur: 1 uur en een kwartier voor 4,5 km / 2 uren voor 7 km

Waterwandeling Kasteel Hoensbroek

Water was ook heel belangrijk voor Kasteel Hoensbroek! De slotgracht zorgde voor verdediging zodat ongenodigde gasten buiten beleven, water voor de keuken werd soms ook uit de gracht gehaald. En de wc, die kwam weer in de gracht terecht. Vandaag de dag is ons kasteel nog steeds een groot waterkasteel. Het ligt in een moerasgebied, het broekland. Vandaar ook de naam Kasteel HoensBROEK.

Conservator, Anne Rose Orbons vertelt je er graag alles over!
Lees meer!

Meer informatie

Lengte: 1,5 km

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Bezoek site

Thermenmuseum Heerlen

Romeins kruispunt van wegen en werelden.

Bezoek site

Streekarchief Rijckheyt Heerlen

Sterk in de toekomst van het verleden.

Bezoek site

document.addEventListener( 'wpcf7mailsent', function( event ) { location = 'https://www.kasteelhoensbroek.nl/bedankt/'; }, false );