Tijdens de Nationale Archeologiedagen krijgen kinderen de kans om deel te nemen aan een heuse wetenschapsworkshop ‘Eenvoudige machines’ die wordt gegeven door Madscience. De workshop leert kinderen hoe de uitvinding van machines het leven voor de mens gemakkelijker heeft gemaakt.

Aan de slag met zes eenvoudige machines 

Om ons zware werk eenvoudiger te maken, zijn we door de eeuwen heen eenvoudige machines gaan maken. Velen daarvan gebruiken we vandaag de dag nog steeds. Denk aan het wiel: misschien wel de belangrijkste uitvinding ooit!

Kinderen worden zich ervan bewust dat ze zes eenvoudige machines (namelijk: schroef, wig, hellend vlak, wiel & as, katrol en hefboom) iedere dag weer gebruiken, zonder dat ze het in de gaten hebben. Ze rouleren in groepjes langs verschillende activiteiten, zodat ze met elk van de eenvoudige machines aan de slag kunnen.

De workshop vindt plaats op:

 • vrijdag 11 oktober van 14.30 – 15.30 uur;
 • zondag 13 oktober van 13.30 – 14.30 uur;
 • zondag 13 oktober van 15.00 – 16.00 uur.

Eén workshop is geschikt voor maximaal 24 kinderen: vol = vol!  De workshop duurt maximaal 1 uur en is toegankelijk na betaling van de reguliere entree van het kasteel. Wil je verzekerd zijn van een plekje, meld je dan aan bij j.martens@historischgoud.nl.

Online tickets & Familieticket

Je kunt je toegangsticket(s) aan onze kassa kopen, maar ook heel gemakkelijk vooraf online. En wist je dat er voor gezinnen een speciaal familieticket is? Je betaalt voor 2 volwassenen en 2 kinderen t/m 12 jaar: € 34,50 en een 3e en volgend kind: € 5,00. Kijk hier voor alle tarieven.

Andere leuke en wervelende herfstactiviteiten

 • Op ontdekkingstocht met de Slotbewaarder
  Een wervelende herfst in Kasteel Hoensbroek. Ga op ontdekking door het kasteel met de slotbewaarder: niemand die meer verhalen en geheimpjes over Kasteel Hoensbroek weet.
  Data: zaterdag 12 oktober om 13.00 uur, zondag 13 oktober om 13.00 uur, woensdag 16 oktober om 14.00 uur, zaterdag 19 oktober om 13.00 uur en zondag 20 oktober om 13.00 uur.
 • Spectaculaire roofvogelsshow
  In het prachtige decor van Kasteel Hoensbroek geniet je op 16 oktober van vrije vluchten van roofvogels en uilen, leer je alles over de valkerij en krijg je uitleg van een ervaren valkenier.
  Datum: 16 oktober om 13.00 en 15.00 uur.
 • Maand van de Geschiedenis
  Oktober is de Maand van de Geschiedenis! Met dit jaar als thema Zij/Hij. Speciaal hiervoor gaan we in het kasteel op zoek naar de rol van de vrouwen. Want wie waren zij eigenlijk en hoe zag hun dagelijkse leven op het kasteel eruit? In de maand oktober hebben we ook nog iets extra’s voor alle kindjes: een gratis knutsel-kijkdoos waarmee je je eigen kasteel kunt maken.

 

 

 

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Bezoek site

Thermenmuseum Heerlen

Romeins kruispunt van wegen en werelden.

Bezoek site

Streekarchief Rijckheyt Heerlen

Sterk in de toekomst van het verleden.

Bezoek site

© Historisch Goud – Privacy PolicyDisclaimer